Simrishamn är en del av Österlen och räknas som en tätort i Skåne samt en centralort i Simrishamns kommun. Det bor ungefär 6500 personer i Simrishamn och det första namnet som staden går under är Svimraros, som man tror betyder oset, mynningen till ån. Under vikingatiden var detta ett mindre fiskeläge som under 1200-talet började få stadsprivilegier. Man kunde göra stora sillfångster och detta var även anledningen till att staden började att växa. Staden växer än idag och har sedan 1960-talet nästan ökat sin befolkning med 100 procent. Det är dock en väldigt hög medelålder i staden, som för invånarna ligger på 48,4 procent och endast två kommuner i Sverige har högre medelålder. Dessa är Överkalix och Pajala.

Historiken kring Simrishamn

Stadens äldsta byggnad är Sankt Nicolai kyrka som uppfördes under medeltiden och står kvar än idag. Det som dock gör Simrishamn berömt är stadens hus som har speciella dörrar, nämligen Simrishamnsdörrar. Staden har god kommunikation med hamn och järnvägar. Det är lätt att ta sig till och från staden och det går ofta tåg till Malmö från Simrishamn. Tidigare levde staden mycket på simrishamnfiske samt rederinäring. Under 1980-talet var staden ett flertal gånger värd till Sveriges största fiskeflotta och en av Östersjöns största fiskehamnar. Idag är det brist på fisk på grund av överfisket och man har fått dra ned på fisket för att hålla Östersjöfisket på låga nivåer. Numera försörjer sig staden främst på jordbruksnäring samt en del småindustri.

Simrishamn är dock en ledande stad för turism och det är även en del av det som håller staden flytande. Många besöker denna vackra stad främst på sommaren och tanken är att man även ska göra Simrishamn attraktivt för turister på vintern också. Det är en otroligt vacker stad och det finns mycket att se och möjlighet att slappna av.