Turism i Sverige är en mycket stor och väldigt lönsam affär för den svenska ekonomin. Som exempel hade Sverige 2014 nästan 20 miljoner besökare från utlandet. De korrekta siffrorna är 19,9 miljoner besök. Endast 16 procent av turismdessa hade affärsresa som anledning till att resa till Sverige, medan hela 84 procent hade privatresa som anledning. Dessutom spenderade de i genomsnitt 1085 SEK per person och dag i Sverige. Omsättning för Sveriges turism hade ökade med 5,2 procent under 2014 och Sverige lockar helt enkelt fler turister, medan omsättningen för turism har ökat med hela 90 procent sedan 2000. Asien blir allt viktigare för turismen i Sverige. Det finns många sevärdheter i Sverige och Sveriges historia är någonting som fascinerar många.

Svensk turism

Många turister drömmer om att besöka Globen, se Vasaskeppet och bila igenom Sveriges avlånga land. En del av de som kommer som turister har heller aldrig sett snö och drömmer om att se en vinter med snö. Därför är Sverige ett populärt turistmål för många över såväl jul som nyår. Sverige beräknas att förlora en del turism i takt med den globala uppvärmningen och att det blir varmare här. Minst lika många vill dock se Sverige på sommaren och travar gärna på gatorna i Gamla stan. Även kungligheterna och det kungliga slottet är en populär turistattraktion och vid evenemang där det är tänkt att någon av kungligheterna eller helst hela familjen ska visa sig kan vara en bidragande faktor till den ökande turism som finns i vårt avlånga land.

Turismen i Sverige växer i regel stabilt och beräknas att fortsätta sin tillväxt under sommarhalvåret. Det som många vill se när det gäller Sveriges fantastiska natur är midnattssolen, den fantastiska exotismen och ishotellet uppe i norr. Den norrländska naturen lockar turister och även fjällen med till exempel stora sjöfall och Sveriges högsta berg.